Aktuellt / Porta Iran från Nobelfesten

Sluta festa med mördare - porta Irans ambassadör från Nobelfesten

Både Ryssland och Belarus har portats från Nobelfesten, med anledning av deras fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina. Men en inbjudan som kvarstår är den till Irans ambassadör. Har Nobelstiftelsen missat rapporteringen om den massaker som just nu pågår i Iran? skriver Aida Badeli och Rebecka Forsberg i en debattartikel i GP.

Om inte, varför har de olika måttstockar för regimer som alla begår folkrättsbrott? Inbjudan till Irans ambassadör bör genast dras tillbaka. Sveriges regering måste också ta ställning och utvisa ambassadören samt lägga ner ambassaden.

Det finns flera som med hänvisning till Nobelstiftelsens värdegrund bör portas från Nobelmiddagen än bara Ryssland, Belarus och Jimmie Åkesson. Men det är extra anmärkningsvärt att inbjudan till den iranska regimens företrädare kvarstår. I onsdags var det 40 dagar sedan Jina Mahsa Amini mördades av “moralpolisen”. I de traditionsenliga sorgestunderna i hemstaden såg man inget slut på folkmassorna som slöt upp för att sörja 22-åringens död. Samtidigt växer sig protesterna starkare för varje dag som går. Skolflickor och unga tjejer leder vår tids viktigaste feministiska revolution.

[...]

Uppdatering: Några timmar efter debattartikeln publicerades beslutade Nobelstiftelsen att dra tillbaka inbjudan till Irans ambassadör.