Aktuellt / Släpp punkt 44

C borde släppa marknadshyrorna

Grön Ungdom tycker att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion är dåligt. Hade vi fått bestämma hade det aldrig kommit med i januariavtalet från början. Men vi tycker inte att förslaget är så dåligt att vi velat fälla regeringen på den punkten - för oss finns det flera politiska områden som väger tyngre än fri hyressättning i nyproduktion. En klimatpolitik som klarar klimatkrisen och en migrationspolitik som är medmänsklig till exempel.

Men när ett förslag i januariavtalet leder till misstroendeomröstning och regeringen faller så borde förslaget tas bort eller jobbas om inför en ny regeringsbildning. Centerpartiet borde backa.

Centerpartiet har varit väldigt angelägna om att få igenom förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. De har hela tiden varit fullt medvetna om att Vänsterpartiet inte velat släppa igenom det i riksdagen. Centerpartiet har också tyckt att det är viktigt att Vänsterpartiet (och Sverigedemokraterna) hålls borta från inflytande och att man gör upp i den “politiska mitten”.

Januariavtalet bygger på Vänsterpartiets mandat. Därför är det rimligt att också förhandla med dem. Grön Ungdom anser att Vänsterpartiet bör ses som en del av regeringsunderlaget och bjudas in till förhandlingar, även i andra frågor än den här.

Januariavtalet bygger dessutom på viljan att hålla Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten. Om Centerpartiet fortsätter driva förslaget om fri hyressättning i nyproduktion omöjliggör de ett brett, rödgrönt samarbete samtidigt som de banar väg för den brunblå regering de tidigare motarbetat. Det parlamentariska läget är svårt. Att kallt räkna med stöd från ett parti utan att lämna några eftergifter är omöjligt.

Grön Ungdom hade inte fällt en regering på förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Men nu har andra partier gjort det. Centerpartiets hållning avgör om vi går mot extra val eller inte.