Aktuellt / Zaida catalán priset 2023

Magda Gad är 2023 års mottagare av Zaida Catalán-priset

Zaida Catalán var aktivist, jurist, tidigare språkrör för Grön Ungdom och internationell expert på mänskliga rättigheter och kvinnorättsfrågor. I samband med Zaidas födelsedag, den 6 oktober, delar Grön Ungdom ut Zaida Catalán-priset i hennes ära.

Den som mottar Zaida Catalán-priset är en person som:

Juryn består av:
Gustav Fridolin, f.d. utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet och Grön Ungdom, bland annat tillsammans med Zaida
Anders Wallner, f.d. partisekreterare och vän till Zaida Catalán
Lina Ploug, f.d ordförande för ROKS och vän till Zaida Catalán
Grön Ungdoms språkrör


Motivering: År 2023 går priset till en person med ett övermänskligt mod och sällan skådat driv. Hennes meritlista är för lång för att sammanfattas, men genomgående har årets pristagare arbetat i Zaida Cataláns anda för att belysa världens orättvisor. Juryn är hedrad och kan meddela att årets pristagare är Magda Gad.

Gad har i flera decennier arbetat som journalist och krigskorrespondent. Medan andra bildar sin världsuppfattning från tryggheten i sina egna hem, har Magda bokstavligt talat stått på frontlinjen i otaliga konflikt- och krigszoner för att rapportera om det många vill blunda för. 

I likhet med Zaida har Magda under många år arbetat i såväl Kongo som Afghanistan. Juryn anser att Magda är en mer än välförtjänt pristagare då hon precis som Zaida, satt sin egen säkerhet i andra hand för att undersöka brott mot kvinnor och de mänskliga rättigheterna. Exempelvis har Gad rapporterat från Kongo om konflikten om blodsmineraler samt om det utbredda våldet mot kvinnor och flickor. 

I Afghanistan var hon den enda korrespondenten som inte evakuerades vid talibanernas övertagande av landet år 2021, utan stannade för att fortsätta sitt ovärderliga journalistiska arbete.  Juryn tror verkligen att Zaida hade beundrat Magdas arbete för en fredligare och mer rättvis värld.